top of page
  • koenvanmol

Impact van fietsleasing op andere premies en loondelen

fietsleasing kan een impact hebben op de berekening van andere premies en voordelen. Hieronder kan u een overzicht terugvinden van de meest voorkomende:Impact op het pensioen


De fietslease heeft een impact op het pensioen omdat uw jaarlijks bruto belastbaar bedrag vermindert. Dit wil ook zeggen dat dit geen impact heeft als u aan uw pensioenplafond komt. Aangezien uw eindejaarspremie meetelt voor uw jaarlijks bruto belastbaar bedrag, is de impact voor zowel een klassieke maandelijkse loonruil als de verrekening via de eindejaarspremie.


Weke impact?


Dit is onmogelijk te voorspellen. We kunnen niet voorspellen wat de werknemer in de komende jaren zal doen noch hoe de pensioenregeling zal evolueren.
Impact op de groepsverzekering


Dit hangt af van uw verzekeraar. Indien dit automatisch loopt via de aangiften: ja, er zal een impact zijn. Indien u ‘manueel’ het juiste bedrag kan doorgeven: neen. Dan kan u eenvoudigweg het originele loon, voor de fietsleasing startte, doorgeven.


Weke impact?


Pro rata uw bruto impactImpact op premies en vakantiegeld


Voor een standaard bedienden-CAO:


Indien u een klassieke maandelijkse loonruil doet: ja. Uw bruto verloning wordt in mindering gebracht met de kosten van de fietslease waarin de loonkost verrekend is (met inbegrip van de premies). Dus dit nieuwe brutoloon is de basis voor uw berekening van de premies. U kan wel als bedrijf de premies berekenen op het originele basisloon (welke u sowieso moet documenteren). In dat geval is het fietsplan wel niet meer kostenneutraal. De kosten zijn weliswaar zeer beperkt tegenover de administratieve en diplomatieke eenvoud.


Indien u een maandelijkse loonruil doet, zonder inbegrip van de totale loonkost (dus zonder de premies), dan kan u de premies onveranderd laten. Dan worden deze berekend op het originele basisloon en kost het u in totale loonkost niet meer. Het bruto verrekend bedrag voor de fiets zal dan wel iets hoger liggen.


Indien u via de eindejaarspremie de fiets zou verrekenen dan is er uiteraard geen impact aangezien uw basis brutoloon onveranderd blijft.


Tip: U kan altijd een kleine ondernemings-cao afsluiten om de eindejaarspremie flexibel te maken.Voor een standaard arbeiders-CAO:


Indien u een klassieke maandelijkse loonruil doet:


- Ja, altijd een impact op vakantiegeld. Aangezien de verrekening van het vakantiegeld via een automatische aangifte gebeurt.


- Impact op de eindejaarspremie: indien deze via het sociale fonds of het sectorfonds loopt, gaat dit ook via de automatische aangifte en heeft dit altijd een impact. Indien dit via u uitgekeerd wordt, kan u net zoals voor de bedienden het originele basisloon nemen voor de berekening.


- Als u toch zou wensen dat de impact op het vakantiegeld (deels) geneutraliseerd wordt, kan u een extra premie uitkeren om de impact te compenseren. Efficiënt is dit niet qua loonkostoptimalisatie.


Indien u via de eindejaarspremie de fiets zou verrekenen, dan is er uiteraard geen impact aangezien uw basis brutoloon onveranderd blijft. U kan altijd een kleine ondernemings-cao afsluiten om de eindejaarspremie flexibel te maken.


Tip: U kan altijd een kleine ondernemings-cao afsluiten om de eindejaarspremie flexibel te maken.


Welke impact?


Pro rata uw bruto impact. Uiteraard bij de arbeiders zit er de factor 108% op om het enkel vakantiegeld te compenseren.


Stel dat de arbeider 100 euro per maand minder krijgt, dan heeft deze 100 * 12 * 108% * 10,27% minder vakantiegeld = 133 euro bruto minder vakantiegeld.

Comments


bottom of page